Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 1 392 2240 - Fax: +36 1 392 2571
hun-flag eng-flag

EDI típusok

Mail EDI (X.400, SMTP)

Az EDI üzeneteket természetesen elektronikus levelekben is lehet forgalmazni. Itt is kétféle levelezést lehet megkülönböztetni. Az elterjedtebb, de problémásabb levelezés esetén internet mailboxokat és SMTP szabványajánlást használnak. Az internet mail ugyan olcsóbb megoldás, de a mai spam és kontra-spam szűrő világban problematikus az automatikus üzleti kapcsolatokban. Az SMTP borítékból való ki és becsomagolás sem szabványos ezért esetleges. Manapság a spamezéssel eldurvult internetes levelező világ miatt egyre kevésbé használják.

A szabványosabb és „üzletibb” levelezés esetén X.400 mailboxokat használnak az üzenetek továbbítására. Az X.400 üzleti levelezési szolgáltatás egyszerűen kimaradt hazánk távközlési történetéből, ami ma is jelentős problémákat okoz az ületi és adminisztrációs elektronikus levelezésben. Ezért nem lehet például a mai napig szabványok alapján hivatalosan elfogadott „ajánlott” és „tértivevényes” elektronikus leveleket forgalmazni. Nyugat Európában és Észak Amerikában a mai napig az üzleti levelező rendszerek jelentik a hivatalos levezés gerincét. Az EDI alapvetően egy üzleti és adminisztratív rendszer, ezért logikus volt, hogy az EDI üzenettovábbítás, az X.400 szabványú üzleti levelező rendszeren forgalmazódjon. A fent említett VAN-ok többnyire ezt a típusú EDI-t használják belső hálózataikban és X.400 levelezési borítékba csomagolják az EDI üzeneteket az X.435 szabvány szerint. A VAN-ok egymásközti kapcsolatai is többnyire X.400 hálózaton történik. Hazánkban az országos X.400 levelezési gerinchálózat hiánya miatt nem elterjedt módja az EDI továbbításnak az X.400, de igény esetén van olyan EDI szolgáltató, aki biztosítja az X.400 kapcsolatot.

EDIPORT

Tovább

EDI szójegyzék

Tovább

EDI anyagok

Tovább
edi-logo-footer

 

További érdeklődés esetén kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Térkép

Elérhetőségek

H-1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 392 2240, +36 1 392 2241
fax-icon
+36 1 392 2571
MENÜ