Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 1 392 2240 - Fax: +36 1 392 2571
hun-flag eng-flag

EDI tudástár

EDI üzenethasználatok, forgatókönyvek

Az EDI üzenethasználat többnyire különbözik az ágazatokban. Az EDI kommunikáció során az üzenethasználat az üzenetek típusában és ezek adattartalmának egymásra épülésében különbözik egymástól. Az ágazatokra ezért különféle üzenetkapcsolatok, üzenet forgatókönyvek jellemzők.

Az alábbiakban bemutatunk néhány ágazatra jellemző üzenetkapcsolatot:

Gyártói üzenetkapcsolatok:

Előrejelzések: DELFOR, VDA 4905 Lehívások: DELJIT, VDA 4915 Szállítási értesítők: DESADV, VDA 4913 Számlázás: INVOIC, VDA 4906

vv1

A forgatókönyvben az előrejelzés (DELFOR) értelmezések számosak abban a tekintetben, hogy mit tekintenek előrejelzésnek és mit megrendelésnek. Ilyen vegyes esetben a közvetlen lehívás (DELJIT) küldés el is szokott maradni. Nagyon fontos üzenet a szállítási értesítő, amit szinte minden esetben elvárnak a vevők. A szállítási értesítő adatkészlete a lehívások adatkészletére épül. A számlázás nagy autógyárak esetében sokszor fordított irányú (self-billing) A vevő ilyenkor egyszerűen leszámlázza magát és kifizeti a számlát. Mindezt annak érdekében teszi, hogy ne akadjanak fel ciklikus automatikus folyamatai azon, hogy a beszállító mikor számláz. Beszállítói és vevői számlázás esetén is a számla adatai a lehívások és a szállítási értesítők adataira épülnek.

Általános kereskedelmi üzenetkapcsolatok:

Megrendelések: ORDERS Szállítási értesítők: DESADV Átvételi elismervények: RECADV Számla: INVOICvv2

A forgatókönyvbe nagyritkán bekerülhet a megrendelés visszaigazolása (ORDRSP) üzenet. Gyakrabban a készletnyilvántartás üzenet is (INVRPT) bekerülhet, ami többnyire központi raktár esetében fordul elő. Általánosnak mondható elv, hogy egy számla tartozik egy megrendeléshez. A számla adatai a megrendelés, a szállítási értesítő és ha van az átvételi elismervény adataira épül. 

Bizományosi üzenetkapcsolatok:

Sales riport: SLSRPT Számla: INVOIC Szállítási értesítő: DESADV Készletnyilvántartás: INVRPTvv3

Ebben az üzleti konstrukcióban egy kezdő raktárkészlet feltöltés után a termékek bizományban vannak a beszállító vevőjénél aki az esetek többségében eladó. Fizetni az eladás után kell (INVOIC), és az eladás indítja el automatikusan az eladott termék utánszállítását (DESADV). Az eladásról a beszállító az általában napi rendszerességű sales riportokból (SLSRPT) értesül. A raktárkészlet leltározása és új termékekkel való frissítése érdekében a raktár állapotáról a beszállítót a heti, havi vagy akár negyedéves raktárkészlet nyilvántartás értesíti (INVRPT)

EDIPORT

Tovább

EDI szójegyzék

Tovább

EDI anyagok

Tovább
edi-logo-footer

 

További érdeklődés esetén kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Térkép

Elérhetőségek

H-1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 392 2240, +36 1 392 2241
fax-icon
+36 1 392 2571
MENÜ