Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 1 392 2240 - Fax: +36 1 392 2571
hun-flag eng-flag

Az EDI bevezetése

EDI adategyeztetés

Az EDI üzenetek struktúrája. egy rekurzívan (beágyazottan) több szinten szabványosított struktúrát jelent. Az üzenetek kialakításakor a szabványosítók áttekintették, hogy egy adott dokumentumban egyáltalán milyen adatok fordulhatnak elő, milyen üzenetszerveződési szinten. Ennek alapján az üzenetben kezelt adatok úgynevezett „super-set”-je jött létre, aminek adatai az előre szabványosított rekurzív struktúrába szervezhetők voltak. A konkrét EDI kapcsolat során többnyire a super-set adatok részhalmazát használják az adatok úgynevezett „sub-set”-jét. Viszont e sub-set adatok helye az üzenetstruktúra szabványában előre definiált. Így nem kell az üzenetstruktúrákat egyeztetni (mint például az XML esetében a sémákat), hanem csak a részhalmaz, a sub-set adatait kell összevetni. Az EDI fejlesztés adategyeztetés fázisa erről a sub-set adategyeztetésről szól. Az adategyeztetés dokumentumai is szabványosak az EDI-ben amire az úgynevezett Message Implementation Guideline—ok röviden MIG-eket, magyarul üzenetmegvalósítási utasításokat használják. Ezek a dokumentumok jelentik az EDI tervezésben említett második dokumentumkör dokumentumait. A gyártók vagy vevők ezekben a dokumentumokban juttatják beszállítóik tudtára, hogy egy adott EDI üzenet dokumentum esetében milyen adatokat kívánnak használni. 

Az EDI adategyeztetésnél sokszor előkerülnek az EANCOM szabványok, amik nem mások, mint egy adott EDI körben, egy adott üzenettípus például számla sub-set-jének szabványosítása. Magyarországon a kereskedelmi EDI kör számla üzenetére vonatkozik EANCOM szabvány.

Az cégek számára ebből az fontos, hogy a sub-set adatait az ő ügyviteli rendszerüknek is fel kell tudni dolgozniuk fogadás esetén, illetve elő kell tudni állítaniuk a sub-set adatait küldés esetén. Ezért  a szolgáltató és a cég rendszergazdája között ez ügyben adat és file-formátum egyeztetést kell végezni. File-formátumként többnyire a cég által használt belső vagy export-import file-formátumot szokták választani.

EDIPORT

Tovább

EDI szójegyzék

Tovább

EDI anyagok

Tovább
edi-logo-footer

 

További érdeklődés esetén kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Térkép

Elérhetőségek

H-1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 392 2240, +36 1 392 2241
fax-icon
+36 1 392 2571
MENÜ